SCHEEPSBLOG

190319 - Avontuurlijke zeilreis naar Brest

190319
19 maart tot 31 maart 2019
Ponta Delgada, Azoren, São Miguel
Brest

Opstappers Leonoor en Frits Kemperman

Ergens op de noordelijk Atlantische oceaan

31 Maart 2019
Opstappers Leonoor en Frits Kemperman

Weblog De Eendracht, San Miguel – Brest, 18 -31 maart

Het is dinsdagochtend 26 maart, er komt af en toe een zonnetje door de wolken en we zitten ergens op de noordelijk Atlantische oceaan. De temperatuur is een graad of elf en het waait nu iets minder, nadat het de afgelopen vijf dagen een dikke windkracht zes beaufort was.  Omdat we niet recht op ons doel af kunnen zeilen, zitten we nu al noordelijker dan Brest, ruim 400 zeemijl uit de kust.

Sinds het weekeinde is het eindelijk weer droog, na een paar dagen non-stop regen. Ondanks de kou is het heerlijk zeilweer. We maken mooie voortgang, soms wel 185 zeemijl in 24 uur! Gisteren haalden we af en toe zelfs snelheden van ruim 11 knopen.

Het wachtlopen gaat prima. Je went eraan je rust te nemen als het kan. Wanneer je een wacht ingaat, is het aankleden een hele klus, zeker ’s nachts op een schommelend en hangend schip. Thermisch ondergoed, dikke sokken, een zwaar regenpak, laarzen en een zwemvest aantrekken is veel werk, maar het houdt je goed warm en droog.

Op de boot zijn we voortdurend druk met het zeilen en met elkaar. Veiligheid op zee is heel belangrijk. Gisteren hadden we een brandoefening. Ieder bemanningslid heeft een taak. De taak van de opstappers is om uit de weg te blijven en dus worden wij zorgvuldig naar een veilige plaats gedirigeerd. Het is fascinerend om te zien dat het schip helemaal zelfvoorzienend is. Alles om een brand te bestrijden is aan boord: brandweerpakken, perslucht, blussers en slangen.

Op het schip heeft iedereen een eigen rol. De bootsmannen houden het schip varend. Wachtmeesters hebben onze wachtteams onder hun hoede. De stuurlui doen de navigatie en ‘sturen’ ons als roergangers aan. De keuken is voortdurend in de weer met de maaltijden. De dokter is altijd paraat en is verschrikkelijk populair omdat hij ook de drankbonnen verkoopt. Tenslotte de schipper, die dit allemaal moet organiseren én die ons ook nog veilig de oceaan over moet brengen.

En dan weten we helemaal niet wat er in de wereld buiten ons schip gebeurd. Er waren verkiezingen, maar wat de uitslag is, weten we niet. En die Brexit, gaat die nog door; hard, zacht, of uitstel? We zijn benieuwd welke wereld we in Frankrijk aantreffen.

Opstappers Leonoor en Frits Kemperman

 

Dit blogbericht delen
Leonoor en Frits Kemperman

Op zee en onderweg naar Brest, Frankrijk

22 Maart 2019
Leonoor en Frits Kemperman
Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL