SCHEEPSBLOG

Eilandhoppen- Oost Caribbean N-Z

150103
03 januari tot 14 januari 2015
Sint Maarten
Martinique

Mieke Venus, Blauwe wacht

Onderweg naar Iles des Saints

09 Januari 2015
Mieke Venus, Blauwe wacht
9 januari 2015 (vrijdag), verslag van de blauwe wacht.

De Eendracht ligt voor anker bij het eiland Nevis. Tijdens het avondeten krijgen we te horen van de opper dat we voor anker blijven liggen. Morgen, vrijdag, wordt om 6 uur het anker gehesen en varen we uit. Wacht en opstart deze nacht wordt door de crew gedaan. Vooruitzicht van een heerlijke nacht slapen.

Nog half slapend in de ochtend hoor ik het geluid van het anker ophalen. Er gaat een trilling door de boot als de motor aangaat. Vanuit de patrijspoort zie ik dat we varen. Uit bed naar de het dagverblijf toe voor het ontbijt. Zo wordt er gezamenlijk gegeten en de dag ingedeeld.
Mooi zeil weer! Even met zijn allen schoon schip maken en daarna worden de zeilen gehesen.
Met vereende krachten en de verschillende groepen rood- wit- blauw worden de voorbereidingen gedaan.
Instructies worden opgevolgd.
Met vereende spierkracht worden er twee de zeilen tegelijk gehesen. Zo staat er na eniger tijd 6 zeilen in volle glorie bol in de wind en varen we 8 tot 9 knopen. Heel wat lijnen en touwen zijn er voor losgemaakt en weer vastgemaakt.
De Eendracht is een plaatje om te zien en het vrijheidsgevoel komt naar boven. Stuurboord zien we de golven tot aan het einder en bakboord zien we in de verte verschillende eilanden. We zijn op weg naar het eiland Iles des Saints Quadeloupe ongeveer 100 mijl varen. Ieder van ons staat 30 minuten achter het roer onder begeleiding van de stuurman en kwartiermeester.

In de verte wordt er een bootje waargenomen die voor ons een wat onvaste koers vaart. Af en toe scheert er een vogel langs de boot. De zon geeft zijn schittering af in het water. Op de uitkijk zoeken we of er dolfijnen in zicht komen, deze hebben we nog niet gezien. De wind trekt aan en er wordt besloten om de buitenkluiver te strijken en daarna de gaffelzeilen en de bezaan te reven.
Dit moet gedaan worden met meerder personen en er ontstaat een positieve samenwerking vanuit de verschillende wachtgroepen. Instructie, discipline en spierkracht worden samengevoegd tot een geheel om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Veiligheid gordels worden omgedaan.
Over de railing kijkend zie ik de golven donkerder en groter worden, schuimkoppen zijn zichtbaar. De boot klieft hier rustig door heen.
Plots zijn de weergoden ons niet goed gezind en de wind valt weg. Na het avondeten (wat voortreffelijk smaakte) worden alle zeilen neer gehaald.
De blauwe wacht is van 20 tot 24 uur.
Op de motor varen we tegen de wind in. Het is werken achter het roer. Deklichten worden uitgedaan. Rondom ons heen een aarde donkere lucht. Opeens naar bovenkijkend schitterende sterrenhemel waarin Orion zichtbaar is en een dubbele planeet waarneembaar. Tip van de bootsman. Ook is er een vogel geland op het voordek, geheel uitgeput. Deze laten we even met rust. Met zijn allen op de brug is teveel. De kwartiermeester heeft een voorstel. Drie personen lopen wacht overige mogen naar bed. Ik ben op dit moment niet feministisch ingesteld en het sterke geslacht (de mannen)blijven op.
Liggend op een oor zie ik deze dag aan mij voorbijgaan.
Heerlijk gezeild, hard gewerkt, snelle zonsondergang, verandering van golven en wind. Zo voel ik de boot zachtjes deinen en val ik in diepe slaap.

Blauwe wacht, Mieke Venus
Dit blogbericht delen
Witte wacht

Lunch op het strand

08 Januari 2015
Witte wacht

Rondtour op Nevis

08 Januari 2015
Onbekend
Rode wacht

Van St. Eustatius naar St. Barth

07 Januari 2015
Rode wacht
Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL