SCHEEPSBLOG

Zonnig zeezeilen: Pirates of the Caribbean

150115
15 januari tot 24 januari 2015
Martinique
Martinique

Bart

Wakker worden slaapkoppen

25 Januari 2015
Bart
“Wakker worden slaapkoppen!”

Even weet ik niet waar ik ben, maar al snel realiseer ik me dat we net zijn gewekt voor onze wacht. Het moet dus 23:30u zijn. Meteen heb ik spijt dat ik toch om 22:00u dacht nog een uurtje slaap te pakken, want ik voel me ontzettend gaar. Ik val half mijn brits uit, maar met een elegante zwier weet ik voor mijn kamergenoten toch de illusie te wekken alsof ik deze manoeuvre volledig zo gepland had. Het is fris in onze kooi door de airco en na een plens water in mijn gezicht heb ik het bijna koud. De drang om als noordzee-vaarder nu een warme fleece aan te trekken onderdruk ik - wetende hoe de afgelopen nachten waren - en ik grijp weer naar mijn korte broek en T-shirt. Voordat ik de kooi verlaat, geef ik nog een schop tegen de brits van mijn kamergenoot en ik sleep me de trap op.

Eenmaal de deur door is het alsof er iemand met een warme föhn in mijn gezicht staat te blazen. Het voelt als een knoop of 15. Ik meld me op de brug waar als het goed is mijn blauwe wachtkameraden zich verzamelen om de witte wacht naar bed te sturen. Het is volledig donker en net uit het licht komende, zie ik alleen schimmen. “Mogguh” zeg ik tegen de eerste schim. “Nou jongens, jullie gaan een zwoele nacht te gemoed” zegt de schim tegen mij.

Een voor een melden meer schimmen zich op de brug en klokslag 12 uur roept de opperschim: “witte wacht dissmissed! Slaap lekker”. Er verdwijnen wat gestalten en er komt rust op de brug. Gezien de verwachte rustige nacht is maar onze halve dienst wakker gemaakt dus we zijn met 5 man.

Mijn ogen zijn ondertussen gewend en ik zie dat de zeilen ergens in de vorige wacht gestreken moeten zijn. Langs de masten omhoog kijkende, ontluikt een fantastisch schouwspel van ontelbare sterren. Jupiter is net opgekomen in het oosten in het sterrenbeeld gemini. Ik wordt verzocht het roer over te nemen. “005 graden. We varen 5kts op de motor. De wind is 10 knopen maar bijna pal van voren. Ruste scheepvaart om ons heen. Geen bijzonderheden. Goede wacht” zegt de laatste van de witte wacht en ook hij verlaat de brug. Ieder van onze wacht zetelt zich nu rustig in een hoekje dat lekker zit. Er wordt een taakverdeling gemaakt, maar bij gebrek aan taken is de eerste taak: koffie. Ik kijk ondertussen eens om me heen. Stuurboord achter zien we de laatste lichtjes van wat Grenada moet zijn. Ergens ver weg zien we een bakboord licht van een vermoedelijk containerschip. Het lichtcircus van een cruiseschip waar we 4 uur geleden nog mee opvoeren is niet meer in zicht.

Er verschijnen wat witte kopjes met zwarte inhoud op de brug en deze worden dankbaar leeg gedronken. Ik ben blij dat ik mijn fleece-reflex heb weten te onderdrukken. Er wordt wat gepraat over zeekoetjes en walviskalfjes, afgewisseld met episoden van stilte waarbij je slechts de wind en de golven hoort. Zo valt ook een storend ‘tikje’ op in het want. Er wordt een dek-surveillance-team opgesteld om het tikje op te sporen. De bakboordkraanlijn van het grootzijl blijkt erg fanatiek doorgezet te zijn en deze voert een ritmisch nachtelijk gevecht met de stuurboordkraanlijn. Een beetje slack stilt de ruzie en het dekrondje wordt afgerond zonder verdere problemen.

Opeens constateert onze stuurboord uitkijk een troep dolfijnen ongeveer 50 meter van de boot. Er wordt aandachtig gekeken, maar het feit dat ze na een uur nog steeds mee zwemmen en het er minstens 100 moeten zijn, doet ons toch vermoeden dat de nacht onze ogen voor de gek houdt en het toch het meest waarschijnlijk golven zijn.

We zien wat we willen zien. De uren verstrijken. Er wordt van plaats gewisseld, sterren geteld, sterrenbeelden gezocht, de stuurman meldt zich op de brug - ziet dat het gaat zoals het gaat- en verdwijnt weer naar de kaartentafel. Dit ritueel herhaalt zich zo een keer of 10 totdat een nieuwe club schimmen zich op de brug meldt. “Rode wacht present!” “Nou jongens, jullie gaan een zwoele nacht te gemoed” zeg ik. Ik draag het roer over. “005 graden. We varen 5kts op de motor. De wind is ongeveer 10 knopen maar bijna pal van voren. Rustige scheepvaart om ons heen. Geen bijzonderheden. Goede wacht” Rozig stap ik naar de eetzaal om met mijn wacht nog een slaapmutsje te drinken.

Ik werp nog een laatste blik omhoog. Jupiter is staat pal boven ons in het sterrenbeeld gemini.
Dit blogbericht delen
De Rode Wacht

Het paradijs in het kwadraat

21 Januari 2015
De Rode Wacht
Gertjan, witte wacht

Grenada

20 Januari 2015
Gertjan, witte wacht
Blauwe wacht

Het Paradijs

19 Januari 2015
Blauwe wacht
Blauwe wacht

Adieu Fort de France

18 Januari 2015
Blauwe wacht
Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL