Jong ontmoet oud, de Eendracht gaat door!

Vijfentwintig jongeren van CVD (Centrum voor Dienstverlening) hebben in 2010 vier dagen meegevaren aan boord van de Eendracht. Na dit grote succes, gaan van 13 t/m 16 juni 2011 ook de nieuwe bewoners van CVD Jongeren mee naar zee! 

Deze jongeren uit Rotterdam worden begeleid met wonen, werken en leren.

Grenzen verleggen
Veel van de jongeren waren nog nooit aan boord van een schip geweest. Ook was het voor het merendeel de eerste kennismaking met de Noordzee. Tijdens de tocht leerden de huisgenoten elkaar nog beter kennen. Samen sturen, zeilen hijsen, schoonmaken, de kok helpen, maar ook samen kotsen schept een band.  

De resultaten

Stephanie en Edson hebben in 2010 de ‘Jong ontmoet oud’ tocht gemaakt. De bemanning en begeleiders hebben de jongeren zien veranderen aan boord. Schipper Poul Sanderse heeft na afloop van de reis zijn ervaringen op papier gezet waarin de omslag duidelijk wordt die de jongeren aan boord gemaakt hebben. Lees hier het verslag.

Wij vroegen Poul naar de veranderingen in de groep.
"Op de dag na vertrek varend langs de Engelse kust kwam de omslag al. De eerste gezichten begonnen te stralen en de ogen begonnen te schitteren, nog niet bij allemaal, maar het begin was er. Ze voelden zich meer bij het schip betrokken en gingen nu overal aan mee doen. Er werden gedichten gemaakt, gitaren en een drumstel werden tevoorschijn getoverd en er werd muziek gemaakt en er werd gedanst aan dek. Steeds meer van de groep gingen deelnemen. Ook begon de wind toch wel meer af te nemen, waardoor ook het aantal zeezieken sterk terug liep.

Na de gezamenlijke tocht met stichting Pluspunt op de laatste dag heb ik na het afmeren aan de Holland Amerikakade in Rotterdam de groep toegesproken. Ik kon meedelen, dat mede namens de bemanning het een reis was geworden, die met kop en schouders boven alle andere uitstak. Niet door het aantal mijlen wat we hebben afgelegd, maar door de geweldige response van de jongeren van CDV en Back on Track. Zij zijn de werkelijke kanjers die deze reis tot een geweldig succes hebben gemaakt. Eén van de jongeren had op zijn  mobiel een prachtig gedicht gemaakt en heeft dit spontaan voor gedragen. De 6 begeleiders stonden met een 'smile' van oor tot oor er bij te kijken, ook dit hadden zij  niet verwacht. De bemanning is ook zeer content en hoopt dit nog een keer mee te mogen maken. Hoewel we grote kerels zijn namen we speciaal van deze groep afscheid met een traan van ontroering. Deze reis zal nog lang in het geheugen van de bemanning blijven staan. Dank aan de sponsor en allen, die dit hebben mogelijk gemaakt."

Stephanie; "Ik heb geleerd me open te stellen voor onbekende dingen. Ik wilde van te voren eigenlijk altijd alles precies weten en dat was nu niet mogelijk omdat we afhankelijk waren van de wind en andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld onze inzet. Ik had geen zin meer om mee te gaan, maar gelukkig heb ik dit keer doorgezet! Het was een geweldige ervaring! De zon zien opkomen zo uit het water, zeeziekte overwinnen"!

Edson; "Ik heb geleerd dat samenwerking heel belangrijk is. Als je op de Eendracht niet samenwerkt, dan kom je de haven niet eens uit! Henk en Hugo onze kwartiermeesters hebben ons duidelijk gemaakt dat je heel verschillend kan zijn en toch goed met elkaar kan opschieten. Hun bijnamen 'Rotterdam' en 'Amsterdam' waren daar een groot voorbeeld van. Ze hebben ons veel geleerd niet alleen over het zeilen, maar ook over het omgaan met elkaar".

Lees hier het reisverslag van 2010

 

« Terug naar het overzicht

Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL