De Eendracht als model!

In juli 2016 werd de Eendracht benaderd door Ton van Rossum. Ton is een Rotterdamse modelbouwer van zeilschepen en wilde graag de Eendracht op schaal nabouwen.

Dit initiatief vinden wij zo leuk, dat we Ton volgen op deze website. Zodra de Eendracht af is kan men er ook radiografisch mee zeilen!

Ton houdt ons per mail op de hoogte van de vorderingen, zodat wij de bouw op de voet kunnen volgen.

Kijken jullie ook mee?

//

               

Maak kennis met Ton:

'' Mijn naam is Ton van Rossum en ik ben de bouwer van het model van de Eendracht. Ik ben begonnen met bouwen zoals een ieder met een simpele bouwdoos en dan ga je steeds moeilijkere bouwdozen opzoeken.

Mijn eerste zelfbouw project was de zeesleper Smit Rotterdam van een tekening en wat andere bootjes tussendoor. Vervolgens heb ik 3 x skutjes gebouwd en 2x een boeier gebouwt. Nadat ik die projecten had afgerond, wilde ik weer eens een nieuwe uitdaging. Toen ik foto's van de Eendracht zag, vond ik het direct een mooi schip.

Ik heb daarna wat foto's op internet gezocht om te kijken of ik het na kon bouwen. Ook heb ik contact gehad met het kantoor van de Eendracht en ben ik foto's gaan maken van het schip. Ik heb toen gelijk de maten in een schriftje genoteerd zodat ik het op kleinere schaal dus kon gaan nabouwen.

Ik heb gevraagd of ze de bouw wilde volgen en dat wilde ze wel en ik heb verder alle mede werking gekregen van de Eendracht.

Het schip is trouwens zonder boegspriet 180 lang en met boegspriet 1.88.

Als er na de datums wordt gekeken, die bij de foto’s staan, is het best wel hard gegaan. Dit komt omdat ik helaas door ziekte afgekeurd ben en nu een paar uurtjes per dag in de schuur bezig ben met het bouwen. ''4-10-2016 - Het begin is er!

23-11-2016 - Het begint erop te lijken!
 

14-12-2016 - '' En weer een stukje verder met de bouw! ''
 

03-01-2017 - Ton: ''Het dek is met teak fineer ingelegd en ik ben nu bezig om de originele zwarte rubber kit aan te brengen. Ben al een heel eind op weg als het dek klaar is ga ik aan de masten beginnen die ik nu besteld hebt . Daar moet ook nog het een en ander aan veranderd en aan gedaan worden . En dan nog wat kleinere dingen maken zoals de lucht ventilators, kraan, reddingsboot. En dan alle elektronica nog . De kluivers ,fok en de schoener zeil gaan op 1 kanaal, bezaan en grootzeil op een ander kanaal, de motor op het derde kanaal en het roer op het vierde kanaal en dan hopen dat alles werkt zoals ik wil. De zeilen wil ik apart bedient hebben zodat je wat meer met de wind kan spelen met het zeilen straks.''
 

14-1-2017

''Het fineer ligt erin en het dek is helemaal af gekit en daarna in de epoxy hars gezet.''

 

 
5-2-2017

''Ik ben begonnen aan de masten, de stabilisatoren maken en het monteren.

De masten moeten ook aangepast worden, zodat ze mooi op het dek aansluiten.

De bomen zullen ook aan gepast worden, zodat ik ze op kan klappen voor het vervoer van de zeilen, en hier moet ik dan ook de (Lummels) voor maken. Aan de onderkant van de bomen komen katrolletjes waardoor dan de lijn van de radiografische besturing heen gaat lopen.

Als dan alles klaar is, kunnen de masten en de bomen wit gespoten gaan worden!'' 18-2-2017

'' Binnenkort haal ik een ik een spinaker doek, zodat ik de zeilen kan gaan maken.''4-3-2017

''Ik ben een week met de zeilen bezig geweest (het was de eerste keer dat ik de zeilen helemaal zelf geknipt hebt). Het naaien van zeilen heb ik al eerder gedaan met de vorige boten maar dat waren zeilen die al geknipt waren en die ik alleen nog maar hoefde te stikken. ''

 
26-04-2017

''Inmiddels heb ik een mal gemaakt voor de lood bulb en eindelijk het lood kunnen smelten voor de bulb voor onder de eendracht.

De elektronica zit er ook in en werkt zoals ik het wilde.

Nu nog wachten op beter weer en dan de eerste proefvaart! Hier maak ik een filmpje van en stuur het op naar jullie.''

 

 

« Terug naar het overzicht

Eendracht - Postbus 51290 - 3007 GG Rotterdam - Tel.: 010 - 290 50 00 - info@eendracht.nl - Website: Bitfactory
EN | NL