Schipper Jan-Willem van Ouwerkerk raakt niet uitgepraat over zijn werk aan boord en wat de Eendracht hem brengt en voor opstappers kan betekenen. Lees hier zijn verhaal.

 

Zeebenen gezocht

“Hoe ik bij de Eendracht ben gekomen? Thuis hadden wij het blad ‘Maritiem Nederland’ met daarin een advertentie ‘Zeebenen gezocht’, een project van de Eendracht in samenwerking met de KVNR. Dat tochtje is uiteindelijk niet doorgegaan. Toch wilde ik graag een keer mee, dus stapte ik in Stavanger aan boord als trainee tijdens een Tall Ships’ Race. Daarna was ik verkocht. In de zomer van 2006 ben ik gevraagd om kwartiermeester te worden. Na die zomer zou ik ook beginnen met mijn studie bij de zeevaartschool, dus dat was een mooie combinatie!”

 

“Dat was een hele eer en een geweldige prijs; precies waar de Eendracht voor staat en goed in is!”

 

Samen racen

“Na het behalen van mijn diploma Maritiem Officier ben ik naast kwartiermeester ook als vrijwillig stuurman bij de Eendracht gaan varen. Uiteraard deed ik dit naast mijn baan als stuurman op de koopvaardij. In 2014 kwam ik in vaste dienst bij de Eendracht als bootsman en (opper)stuurman. Vanaf 2016 mocht ik als vaste schipper gaan varen. Als schipper ben je eindverantwoordelijk en neem je de beslissingen. Wel zoveel mogelijk in samenspraak met de stuurman van de wacht en andere bemanningsleden aan boord.

Wat mij steeds inspireert, dat zijn alle reizen met jongeren en in het bijzonder de Tall Ships’ Races, die springen eruit! Mooie vaargebieden, racen tegen andere tall ships en een groot feest van weerzien van oude bekenden in de havens. Twee jaar geleden wonnen we met de Eendracht de Friendship Trophy. Een prijs die, op basis van stemmen van alle schepen, wordt uitgereikt aan het schip wat dat jaar het meest heeft gedaan om internationale vriendschappen te bevorderen. Dat was een hele eer en een geweldige prijs, en precies waar de Eendracht voor staat en goed in is!”

 

Enthousiasme is geweldig

“De Eendracht betekent sowieso heel veel voor jongeren. Dit is al zichtbaar in een weekend. Het maakt ook niet uit om wat voor jongeren het gaat. Jongeren die op vakantie zijn, studenten van de zeevaartschool of jongeren met een rugzakje. Binnen 24 uur vormt zich een hechte groep, wat bijzonder is om te zien. Het is geweldig om mee te maken hoe enthousiast sommige mensen al zijn, als we bijvoorbeeld de kust van Engeland gehaald hebben, zonder dat we zelfs een haven hebben aangelopen. Je hoort dan verbaasde stemmen om je heen, die roepen: ‘We zijn gewoon naar de overkant gezeild.’

Wat ik mooi zou vinden, is om het effect van het zeilen en de sailtraining aan boord van de Eendracht ook echt te bewijzen, maar dat is lastig en vraagt om grote onderzoeken. Maar dat het een positief effect heeft weten alle bemanningsleden en opstappers die eerder met het zeilschip op stap zijn geweest.”

 

”Een stapje achteruit en studenten de Eendracht laten varen.”

 

Kansen

“De Eendracht heeft aan mij in ieder geval de kans geboden om mijzelf vrij snel te ontwikkelen. Ik heb enorm veel vrijheden gekregen. Als schipper heb je de vrijheid om reizen grotendeels zelf in te vullen, als je maar op tijd in de haven van aankomst en vertrek bent! Dit vergt wat voorbereiding, maar hierdoor kan je wel de mooiste plekken in een vaargebied uitzoeken wat het werk weer extra leuk maakt! ‘Nieuwe’ havens vinden waar het schip nog nooit, of al jaren niet meer is geweest, vind ik keer op keer echt een uitdaging.

Natuurlijk vaar ik ook nog op andere schepen, afwisseling maakt het leuk en het blijft leerzaam. Ik ben ook altijd geïnteresseerd in automatisering en heb dan ook een eigen bedrijf in het programmeren van scheepssoftware. Aan boord van de Eendracht draait een volledig scheepsonderhoud- en administratiesysteem, ontwikkeld vanuit de behoefte om de administratieve last te verminderen en ook te vereenvoudigen. Daarvoor is de Eendracht weer een perfect ‘proefschip’ gebleken en vanuit dat startpunt heb ik de interesse gewekt bij andere schepen en zit ik in deze rol ook met andere bedrijven om tafel.”

 

Leren van elkaar

“Los van dat, voor mij blijft het werken met jongeren en mensen wat leren, echt inspirerend om te doen. Elke reis weer. Een mooi voorbeeld zijn de zeilreizen met studenten van het Scheepvaart en Transport College. Hen de theorie van hun eerste jaar in de praktijk laten brengen, is enorm leuk. Als je op een gegeven moment een stapje achteruit kan doen en de studenten het schip laat varen, is geweldig om mee te maken.

Wat ik ook prachtig vind, is de enorme groep aan gedreven vrijwilligers. Eigenlijk is dat een ongelofelijke luxe. De vrijwilligers zijn allemaal van verschillende afkomst, met allerlei beroepen. De ene reis sta je samen met een advocaat op wacht, de volgende reis met een onderzoeker en daarna weer met een bouwvakker. Van allemaal leer je zelf nog enorm veel bij. Ook die ervaringen maken mijn baan bij de Eendracht zo interessant!”