''Eendracht: dat raakt je!''

”Eendracht: dat raakt je!”

Erica van Vugt, haar naam, staat al jaren op het Eendracht Magazine, omdat zij eindredacteur is. Wat drijft deze tekstschrijver om zich als partner van zeilschip Eendracht in te zetten?

“Het is leuk en interessant om elke keer weer mensen te ontmoeten voor en door de Eendracht. Naast de goede doelen reizen is dit waarom ik zo graag meewerk aan de magazines, al 18 jaar! Ik schreef destijds voor Bijl PR, ook een partner van de Eendracht, die het magazine toen verzorgde. Via dit Rotterdamse bureau is het voor mij gaan rollen en ik ben nooit meer weggegaan. Als ik de Eendracht zie liggen aan de overkant van waar ik woon en werk, dan geeft mij dat een gevoel van trots. Ik vertel aan iedereen met veel plezier dat ik voor en over dit zeilschip schrijf. Wat de Eendracht allemaal onderneemt en bij jong en oud teweegbrengt, dat raakt je echt.”

Kracht van samen

Erica vindt het wel grappig dat de rollen nu zijn omgedraaid en zij haar verhaal over de samenwerking met de Eendracht kan vertellen. Ze vervolgt: “Iedereen heeft zo zijn zorgen, maar het is steeds een feestje als je aan boord bent, dat gevoel heb ik altijd op de Eendracht. Juist de kracht van samen vind ik mooi. Dat bewijst de Eendracht: als eenling krijg je niet alles voor elkaar, maar samen lukt het wel. Aan boord of met andere sponsoren en partners is er snel een klik, want je hebt een gemeenschappelijke deler: de Eendracht! Door die binding laten mensen vaak meer het achterste van hun tong zien met meer emotie, passie.”

Veerkracht

“Mijn allereerste interview voor het magazine was met een autistische jongen die met de Eendracht op stap was geweest. Het gesprek begon moeizaam, maar ineens was er die klik en vertelde hij maar wat graag over de vrijheid van het zeilschip. Dat gevoel is zo herkenbaar en hoor ik ook steeds opnieuw. Aan boord valt alles van je af, het is een totaal andere wereld. Sommige opstappers maken echt extra indruk, die beschikken over zo’n veerkracht, geweldig. Neem Ruben, ambassadeur van Stichting Jongeren en Kanker. Blind geworden door de behandelingen die hij moest ondergaan. Ziet niets meer, maar voelt en hoort intens iedere beweging van het zeilschip en alles wat er op het water gebeurt. In deze tijd klagen sommigen onder ons heel veel, maar Ruben is een voorbeeld als het gaat om positief zijn en enorm genieten van wat wel kan. Genieten, dat is ook echt de Eendracht!

Als we die positiviteit vasthouden en als klanten, sponsoren en leden met elkaar iets bijdragen, dan houden we de Eendracht in de vaart. De kracht van samen, dat heb je als samenleving nodig.”

Naast teksten voor zakelijke websites, nieuwsbrieven en magazines, schrijft Erica ook korte verhalen en gedichten. Fiets je langs de fietspoëzieroute in het Land van Altena, dan kom je haar gedichten tegen, maar haar vrije werk vind je ook op het Nederlands Blog Initiatief. Hierbeneden het gedicht dat zij schreef voor de Eendracht op de Nationale Gedichtendag.

Meer weten over deze partner: www.ericavanvugt.nl

 

horizon

verdwijn met mij
naar open water
voel de deining
zoals de zee zich
steeds laat kennen
zacht, verstild of klotsend
bij een te ruwe storm

ga mee op hoe je kompas
wil reizen
voel je klein
op woeste golven
of groots als je
weer zo gaat
voor de wind
met de zeilen vol

ontdek steeds
je stoutste dromen
en laat het zoute water
stromen als
een zee van zilte liefde
alsof je net geboren wordt

kom met volle kracht verkennen
ga hoog aan de wind
ook al is het soms laveren
kies met mij de ongekende horizon