Nieuwe partner over de magische kracht van Eendracht

Nieuwe partner over de magische kracht van Eendracht

Je hart volgen dat is wat Tijs van Dam doet. Was hij vanaf 1988 op de Eendracht te vinden, eerst als vrijwilliger en later als vaste bootsman, een paar jaar terug gooide hij het roer om. Nu heeft hij zijn eigen zeilmakerij. Voor hem is de cirkel rond, maar de Eendracht houdt bij hem een speciaal plekje.

Wat motiveert jou als partner? “De Eendracht vind ik gewoon een prachtig zeilschip dat vaart met zoveel vrijwilligers. Dat in stand houden, daar wil ik graag aan bijdragen. Uit ervaring weet ik dat als je onderweg bent, bijvoorbeeld meedoet aan de Tall Ship’s Races, dan moet je wel zelfvoorzienend kunnen zijn. Vandaar dat ik onlangs een compacte naaimachine heb geschonken. Weliswaar is er ooit geïnvesteerd in een supersonische machine, maar die is groot en log. Prima voor het grote onderhoudswerk, maar niet voor onderweg. De nieuwe is klein en handzaam, kan zo door een luik en ergens aan dek of op de wal worden gebruikt. Voor de grote klussen, zoals het doorstikken van dikke zeilen, gaan vrijwilligers voortaan in mijn werkplaats aan de slag. Ik zorg voor de ruimte, machines en begeleiding waar dit nodig is.”

 

Met handen werken

Waarom een eigen zeilmakerij? “Na mijn Eendracht-avontuur van bijna twintig jaar, kwam de vraag wat wil ik nu? Waar ben ik goed in? Al snel kwam het zeilen naaien naar boven. Aan boord was ik altijd in touw met het repareren van zeilen, het doorstikken van de naden als dat nodig was. Op de Eendracht heb ik dit vak kunnen leren. Ik ben er gewoon goed in en vind het heerlijk om met mijn handen te werken. Als je een concreet product aflevert, dat voelt gewoon goed. Dat is echt mijn motivatie om dit te doen en stimuleert ook om mijn bedrijf verder te ontwikkelen, te groeien waarin ik goed ben.”

 

Iedereen blij

Hoe zie jij de Eendracht? “Het zeilschip heeft een magische kracht om mensen te verbinden. Vooral op de wat langere zeilreizen gaan mensen vaak huilend van boord, omdat ze dat gevoel van die teamspirit willen vasthouden. Het is ook de combinatie van het zeezeilen, al die instrumenten. En hoe harder het spookt, hoe mooier mensen het vinden. Een beetje afzien bevordert die saamhorigheid enorm! Wat ik ook heb gezien tijdens de bijzondere reizen, zoals met opstappers van Stichting VaarKracht, is dat mensen zoveel meer kunnen dan vooraf werd gedacht. Samen creëer je aan boord een positieve ‘vibe’, waar iedereen blij van wordt. Ook tijdens jongerenreizen zag ik dat de orde en structuur aan boord echt werkt. Bleken bepaalde groepen jongeren thuis onhandelbaar, eenmaal aan boord waren ze zo mak als schapen. Dat is de kracht van de Eendracht!”

Meer weten over deze nieuwe partner? www.vandamsailmakers.com.