Nieuwe sponsor Koole Terminals

Nieuwe sponsor Koole Terminals

Welkom aan boord!

Jong en oud de wind in de zeilen bieden, dat is wat de Eendracht ook tijdens deze coronacrisis met man en macht doet. “Geweldig dat zelfs nu nieuwe sponsors zich aan ons verbinden, zoals Koole Terminals BV”, laat Nanda Overdevest (directeur van de stichting) weten. Zij ging op de 1,5 meter koffie bij John Kraakman, die CEO is van dit toonaangevende bedrijf in opslag en transport van vloeibare lading in West-Europa. Waarom zeilschip Eendracht?

In haarvaten samenleving
“Wij hebben gekeken waar we kunnen aanhaken in de community en de Eendracht vinden we een prachtig platform. Jullie zitten in de haarvaten van de samenleving, wij niet, dat is dus geweldig. Ook hebben jullie de tijd om te zoeken waar behoeftes zijn aan aandacht. Vandaar dat wij voor een brede organisatie als de Eendracht hebben gekozen. Zo vind ik de tocht met kinderen van militairen op missie echt top. Ik kom er niet op, maar jullie wel.

Met onze keuze voor de Eendracht kunnen we bovendien een brug slaan naar onze medewerkers. De naam zegt al genoeg, spreekt iedereen aan en we kennen allemaal wel iemand die bijvoorbeeld veteraan is, of moet leven met kanker of op een andere manier behoefte heeft aan positiviteit en inspiratie. We kunnen samen trots zijn op de Eendracht, die zoveel verschillende doelgroepen op sleeptouw neemt en deze zaken kan verzorgen. Zoveel mensen de mogelijkheid biedt om te ervaren wat zo’n zeilschip met je doet, hoe belangrijk hiërarchie aan boord is en wat teamspirit brengt. Dat laatste, een beetje zorgen voor elkaar, is voor onze samenleving cruciaal en helemaal nu in deze coronatijd”, zo steekt John Kraakman van wal.

“Met elkaar moeten we deze coronacrisis door zien te komen. Ook al biedt deze tijd veel nieuwe inzichten en kansen, het blijft natuurlijk spannend”, vervolgt John. “In zijn algemeenheid zie ik deze crisis als een periode van bezinning. We hebben met elkaar te maken met een nieuwe dynamiek en voeren andere gesprekken. Je wordt vooral gedwongen naar jezelf te kijken en ik zie weer meer solidariteit met elkaar. Eigenlijk back-to-basic en daar is niets mis mee.”

Van Engelandvaarders naar Eendracht

Die binding, dat schoolkampgevoel, geen telefoon, niet van boord kunnen, rekenen op elkaar, daarin zit juist de kracht van de Eendracht.

John: “Wat mooi aansluit op dat gevoel van saamhorigheid, is dat Kees Koole, de oprichter van ons bedrijf, een van de Engelandvaarders was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp hij met zijn motorschip mensen vluchten naar Engeland. Na de oorlog kreeg hij met hulp van Wilhelmina een financiering om zijn eerste tankerboot aan te schaffen. Van Engelandvaarders naar Eendracht, een mooie aanvulling op die geschiedenis.

Ook wij investeren van oudsher graag in jongeren en werken met een hele jonge populatie die we een opleidingsmogelijkheid bieden binnen onze bedrijven. Het is ongelofelijk mooi om te zien wat voor die groep de prioriteiten zijn. Wat voor dynamiek dit creëert; een dynamiek die je niet vaak ziet, zeker niet in de havenwereld. Er leven totaal andere vragen dan een paar generaties terug. Tegenwoordig wil men tijd om kinderen op te zien groeien, die ruimte willen wij creëren. Sowieso zitten we collectief in een transitie, wat kan en willen we en hoe doen we dat veilig en verantwoord in een goede balans tussen werk en privé. Dat vraagt erom dat je met een andere blik kijkt naar wat er mogelijk is, zoals thuiswerken. Binnen ons bedrijf is dat razendsnel opgepakt en er werken nu zo’n 150 mensen vanuit huis. En dat gaat goed.”

Teamdynamiek

Wat vind je van de Eendracht? “Het is een fantastisch mooi zeilschip. Met de wind in de zeilen op de open zee, dat biedt een onvergetelijke ervaring. Als team er voor zorgen dat je de elementen met elkaar trotseert en de juiste veilige behouden koers vaart! Een prachtige uitdaging! Blij zijn we met het scheepsmodel dat tijdelijk even op ons kantoor aan de Oude Maasweg in Rotterdam staat.

Rotterdam mag sowieso heel trots zijn op dit zeilschip, maar het Eendracht-gevoel kan nog veel breder worden getrokken. Wat jullie oppakken zijn geen Rotterdamse thema’s, maar nationale thema’s en herkenbaar voor iedereen. De Eendracht is iets waar we als Nederland trots op kunnen zijn.”

Zuinig op elkaar

“Wij wensen de Eendracht vooral een behouden vaart. Maar juist deze periode bevestigt nog eens waarom het zo belangrijk is dat je zorg draagt voor elkaar, dat je een beetje zuinig op elkaar moet zijn. Elkaar vindt in een nieuwe dynamiek. De Eendracht past daar helemaal in. Geeft mensen de ruimte en verbindt.”

Koole Terminals BV

Koole beschikt over een vloot van binnenvaartschepen, coasters en acht opslaglocaties in Europa met een gezamenlijke opslagcapaciteit van 4.000.000 m3. Het bedrijf richt zich met zo’n 700 medewerkers vooral op food, maar ook op niet-gevaarlijke chemische producten en mineralen. Meer weten? Kijk op www.koole.com.