Tholhuijsen Elektro: “Eendracht voelt als thuiskomen!”

Tholhuijsen Elektro: “Eendracht voelt als thuiskomen!”

“Ooit ben ik besmet met het Eendracht-virus en daar kom ik waarschijnlijk nooit meer van af”, vertelt Leo Tholhuijsen. Met zijn gelijknamig familiebedrijf in elektrotechniek steunt hij de Eendracht al ruim tien jaar. In de eerste jaren was deze partner ook vrijwillig kwartiermeester, maar tegenwoordig houdt hij samen met de bemanning alle elektrotechnische installaties aan boord up-to-date.

Leo vervolgt: “Mijn eerste kennismaking met de Eendracht was in 2006 in Antwerpen waar het 50-jarig jubileum van de Tall Ships’ Races werd gevierd. Dat gaf mij het gevoel, hier wil ik aan meehelpen! De een doet dat met zijn handen en voeten, de ander met zijn portemonnee, maar alles is welkom. Voor welke vorm van sponsoring je ook kiest, ik ben ervan overtuigd dat de stichting alle middelen effectief inzet om te voorkomen dat er onnodige kosten moeten worden gemaakt. En hoe je ook bijdraagt, het is altijd tweeledig. Je helpt mee aan het behoud van dit prachtige zeilschip en aan het veilig varen met alle doelgroepen die de Eendracht op sleeptouw neemt.”

Kennis delen

“Ik vind het daarbij mooi om als partner mijn 48 jaar aan vakkennis over te dragen, dat blijf ik met veel plezier doen. Ook als de Eendracht weer mag uitvaren, sta ik paraat als er onderweg een storing is. Dan loods ik de bemanning per telefoon naar een veilige oplossing totdat ik weer aan boord kan stappen om een mankement definitief te verhelpen. Jaarlijks ben ik zo’n veertig dagen op de Eendracht aan het werk en het voelt altijd als thuiskomen. Zo ben ik afgelopen voorjaar twee weken in de weer geweest met het PLC-systeem (Programmable Logic Controller) op de binnenbrug. Dit zorgt dat alle elektrische installaties aan boord op het juiste moment goed functioneren. Zie het maar als het brein van alle installaties.”

Zeebonkenmentaliteit

“Wat mij vooral aanspreekt, is de onderlinge verbinding die aan boord ontstaat en de bereidheid om opstappers te helpen bij alles waar ze tegenaan lopen. Ook de zeebonkenmentaliteit die je wordt bijgebracht; samen aanpakken en doorzetten. Hoe jongeren kunnen veranderen, heb ik zelf ervaren tijdens mijn vrijwilligerswerk. Je ziet dat iedereen als individu aan boord stapt en soms wat tegendraads, wat macho is, maar uiteindelijk wordt de groep vanzelf een team.

Trouwens, als ik aan boord met een klus bezig ben, spring ik nog altijd graag even bij als er wat extra mankracht aan dek nodig is. Ook dat blijft leuk om daar te helpen!”

Meer weten: kijk op www.tholhuijsen-elektro.nl