Aan de koffie met Nederlands Loodswezen

Aan de koffie met Nederlands Loodswezen

Nanda Overdevest, directeur van de stichting in gesprek met Willem Bentinck, directeur van Nederlands Loodswezen bv. Sinds 2019 sponsor en al jaren bedrijfsmatig lid van de vereniging. Hoe ziet dé ondersteuner van veilig scheepvaartverkeer de koers van zeilschip Eendracht?

 

Willem Bentinck: “De Eendracht helpt mee aan het imago van Nederland als nautisch land. Als je dan ook iets goeds kunt doen voor kwetsbare groepen in de samenleving, is dat alleen maar goed. Dus een andere koers?” Nanda: “De Eendracht blijft een opleidingsschip, maar wij willen de commerciële inzet verder terugbrengen en groeien in nog meer kansen voor bijzondere projecten. Vorig jaar waren er 600 meer mensen mee tijdens de goede doelen tochten. Een sponsor kan ook zo’n project steunen. Medewerkers kunnen dan als gastvrouwen en -heren meewerken aan een geslaagde dag. Een idee?”

“We willen dit jaar weer een maatschappelijk project organiseren, dus wellicht kunnen we hierop inspelen. Het Loodswezen sponsort overigens ook lokale nautische activiteiten om te laten zien wat de carrièremogelijkheden zijn in de maritieme wereld. Wij participeren daarom ook in Nederland Maritiem Land. Zorgen met elkaar dat het beroep op zee zo aantrekkelijk mogelijk wordt. Wij kijken altijd met een schuin oog mee hoeveel mensen uiteindelijk kiezen voor een opleiding aan de Zeevaartschool en hoeveel er blijven. Als ze dan ook nog voldoende vaardagen maken, kunnen ze daarna bij ons terecht. Plus je moet ook wel een bepaalde leeftijd hebben om aan een ervaren kapitein te kunnen uitleggen hoe veilig een haven in of uit te manoeuvreren. AAN DE KOFFIE MET… AAN DE KOFFIE MET… Wat wij wel graag zien, is meer vrouwen in deze mannenwereld. Vrouwen kijken vaak met andere ogen en dat is goed voor de sector.”

 

Touwladdertje 

“Wat ik met zeilen en varen heb? Mijn vader was een actief zeiler en ik ging altijd mee. Hij werkte als jurist en het idee was dat ik na mijn middelbare school rechten zou gaan studeren. Maar ik wilde naar buiten, iets doen! En ik heb gekozen voor de Zeevaartschool. Als stuurman onder meer gevaren bij de Holland America Line en ik ben loods geweest op de Humber aan de oostkust van het Verenigd Koninkrijk. Hoe ik daar terechtkwam? Mijn vrouw is Engelse, vandaar. De kinderen kwamen en dat was een van de redenen om terug te keren naar Nederland. Ik vervolgde mijn carrière als loods en werd voorzitter van het Loodswezen in de regio Amsterdam-IJmond. In 2014 ben ik benoemd tot directeur van Nederlands Loodswezen bv. Eén keer per week klim ik nog als loods op een touwladdertje aan boord, omdat ik het gevoel bij dit vak wil houden. Loodsen zijn overigens zelfstandige beroepsbeoefenaren. Wij zijn voor hen het ondersteunende bedrijf. Wij brengen hen veilig aan boord en bieden ook op de wal alle faciliteiten, zoals de administratieve afhandeling. Met 320 mensen werken we volcontinu aan die ondersteuning in heel Nederland, daarnaast werken er nog zo’n 100 mensen in de kantoororganisatie.”

 

Spring aan boord 

Ooit op de Eendracht geweest? “Als je een loods wilt, dan ben ik de eerste die erop springt. Maar de Eendracht hoeft geen loods aan boord te hebben. Schepen die wij verplicht ondersteunen zijn minimaal 75 meter lang. Op de Eendracht werken sowieso ook veel oud-loodsen mee, maar een kop koffie kan altijd en als er bijzondere omstandigheden zijn, kunnen wij natuurlijk altijd van toegevoegde waarde zijn!” In september organiseert de Eendracht een sponsordag vanuit Scheveningen. Interesse? “Dan stap ik zeker aan boord. Trouwens als je mensen enthousiast wilt maken, dan gaat dat niet met een mooie brochure. Het echte gevoel, geïnfecteerd worden door het zeevaartleven, krijg je door mee te gaan. Het allermooiste aan zeilen is niet eens het op zee zijn, door golven deinen, maar na een lange reis afmeren en elkaar de hand geven… zo van, dat hebben we samen weer mooi voor elkaar. Dát blijft je bij!”.

NIEUWS & BLOG


Werken aan de Toekomst - SBS6 01 Dec

Goede doelen projecten

Werken aan de Toekomst - SBS6

Lees verder

Interview

HIJS DE ZEILEN VOOR EEN ONVERGETELIJK TUSSENJAAR!

Lees verder
HIJS DE ZEILEN VOOR EEN ONVERGETELIJK TUSSENJAAR! 23 Oct