De Eendracht in vogelvlucht

De Eendracht in vogelvlucht

In de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw was zeezeilen als vrijetijdsbesteding nog nauwelijks denkbaar. Bij het verdwijnen van de professionele zeilvaart wilden de grondleggers van de Eendracht de mogelijkheid tot opleiding op de grote zeilschepen voor jongeren behouden.
 
Zeezeilen is karaktervormend en goed voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Daarom werd op 5 oktober 1938 de vereniging ‘Het Zeilend Schoolschip’ opgericht. Na de Tweede Wereldoorlog werd er besloten dat er geen schoolschip moest komen, maar een nationaal zeeschip en werd de naam van de vereniging gewijzigd naar Nationale Vereeniging ‘Het Zeilend Zeeschip’.
 
Er werden acties gehouden om geld bij elkaar te brengen om een zeilschip te laten bouwen. Voor de bouw van de eerste Eendracht was een organisatie nodig, hiervoor werd in 1973 Stichting ‘Het Zeilend Zeeschip’ opgericht. Zij werd opdrachtgever voor de bouw en fungeerde daarna als rederij. Ook nu vervult Stichting Zeilschip Eendracht deze laatste functie. Tevens wordt administratieve ondersteuning verleend aan de Vereniging.
 
De eerste Eendracht heeft tot 1 september 1989 vele duizenden jongeren, maar ook ouderen, een geweldige ervaring rijker gemaakt. In ruim 15 jaar tijd heeft het schip 260.763 zeemijlen afgelegd, dit is ruim 12 keer rond de wereld.
 
Door de steeds grotere interesse voor zeezeilen en de toename van vrije tijd, was er behoefte aan een groter schip. Op 29 augustus 1989 doopte de koningin, inmiddels prinses Beatrix, de huidige Eendracht in Scheveningen.

NIEUWS & BLOG


Werken aan de Toekomst - SBS6 01 Dec

Goede doelen projecten

Werken aan de Toekomst - SBS6

Lees verder

Interview

HIJS DE ZEILEN VOOR EEN ONVERGETELIJK TUSSENJAAR!

Lees verder
HIJS DE ZEILEN VOOR EEN ONVERGETELIJK TUSSENJAAR! 23 Oct