Meet our new shipmanager - Harrold van der Meer

Meet our new shipmanager – Harrold van der Meer

Inzet voor meer duurzame oplossingen 

Vanaf eind 2022 werkt Harrold van der Meer als ship manager bij Stichting Zeilschip Eendracht. Met zijn 35 jaar ervaring in de maritieme sector – waarvan acht jaar op zee – is Harrold een technisch-operationele specialist. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest op bestuurlijk niveau leek de tijd rijp voor een nieuwe uitdaging en een stap terug naar waar zijn hart voor een groot deel ligt: scheepsmanagement.

Toen zijn baan als operationeel directeur bij Damen ophield, ging hij op zoek naar een nieuwe, betekenisvolle uitdaging. Een waar hij kan werken met mensen die echt het verschil willen maken en een andere koers willen varen. Die kans vond Harrold bij onze stichting. Vanaf zijn eerste werkdag zet hij zich in voor innovatieve oplossingen voor het onderhoud van zeilschip Eendracht en voor de structurele inzet van onze bemanning. 

Balans essentieel

Deze Eendrachter haalt veel inspiratie uit zijn andere passie: de imkerij. “Bij imkeren is de vraag hoe we omgaan met deze aarde heel substantieel”, vervolgt Harrold. Gepassioneerd legt hij uit: “Het bijenjaar start met voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes en krokussen. Al snel komen wilgen in bloei, gevolgd door fruitbomen en acacia’s. Vervolgens komen allerlei bloemen aan de beurt en in het najaar bezoeken de honingbijen klimop en andere herfstbloeiers.”

Die ecologische balans is essentieel. “Als de cyclus verstoort raakt, door bijvoorbeeld het veranderende klimaat met plotselinge droogte of hogere temperaturen, dan resulteert dit in ziekte of uitval van volken”, vertelt Harrold. “Hierdoor wordt de bijenpopulatie hard getroffen. Daarbij verandert het landschap, omdat er geen bestuiving kan plaatsvinden.”

Het valt Harrold op hoezeer dit ook geldt voor maritieme organisaties. “Ontbreekt er een schakel dan raakt het proces verstoord met als resultaat het disfunctioneren van een bedrijf. Elke organisatie zal veranderingen moeten doormaken om behouden te blijven, dat betekent continu innoveren en je focus verleggen.”

Een simpel voorbeeld? “Als de Eendracht een vrijwilligerstekort heeft, dan kan het zeilschip niet varen en moeten we reizen met goede doelen uitstellen of afzeggen. En dat is zonde, want dat vermindert de sociale impact die we met onze reizen realiseren en doet een duurzame toekomst geen goed. En daar zorgen we bij de Eendracht samen voor.”

“Samen met onze vrijwilligers, sponsors en partners vormen we een sterke ketting, waarmee we ons jaar in jaar uit kunnen richten op bijzondere projecten aan boord. Daarom is het zo belangrijk dat alles in relatie tot elkaar staat”, legt Harrold uit.  

Cyclus maximaal benutten 

Harrold is van nature praktisch ingesteld. Hij zoekt bewust naar initiatieven die duurzaam te werk te gaan. Als imker past hij die werkwijze met liefde toe. Zo maakt hij naast honing handcrème van de bijenwas, zodat hij geen afval genereert en zuinig omgaat met alles wat zijn bijen produceren.

Uiteraard probeert hij ook bij de Eendracht de cyclus van bepaalde handelingen maximaal te benutten, zoals het goed voorbereiden van de onderhoudsperiode als het zeilschip weer in Nederland is.

“De keuze van de werf is al heel belangrijk”, is Harrold’s ervaring. “Zo zorgen we dat vrijwilligers daar gemakkelijk met het openbaar vervoer kunnen komen en de werf flexibel weet om te gaan met alle helpende handen die de Eendracht zelf organiseren. Daarnaast zorgen we dat de juiste kwaliteit aan bedrijven worden ingeschakeld voor het onderhoud, die ons bovendien een warm hart toedragen door deels of geheel het onderhoud te sponsoren. Het werk aan boord doen we altijd met een klein team. Met elkaar zijn we heel praktisch ingesteld en is er direct resultaat zichtbaar. En daar hou ik van!”