Oceans of Hope Challenge aan boord

Oceans of Hope Challenge aan boord

Oceans of Hope Challenge 2022: Reis naar Engeland

Voor de 3e keer organiseerde Oceans of Hope Challenge Nederland een zeilactiviteit voor MS-ers. Dit keer met een 60 meter lange 3 master; Zeilschip Eendracht.

Op maandag 22 augustus monsterden 35 deelnemers aan op het zeilschip in hartje Rotterdam. Na basis veiligheidsinstructies en kennismaking met kaptein Martijn en zijn crew konden de trossen los. We voeren langs de nieuwe waterweg naar de Noordzee om daar gezamenlijk de zeilen te hijsen en naar Southend on sea aan de monding van de Theems te varen. Dit is een tocht van 250 km en zou zo 1,5 dag duren.

Voor de deelnemers begon nu echt het avontuur. De 3 groepen werden verdeeld over een wachtsysteem van 4 uur op 8 uur. Dus iedereen werd uitgedaagd om zijn grenzen te verkennen. De taken bestonden uit zeilen hijsen en strijken, wacht lopen, aan het roer staan en kombuis zaken. Het weer was geweldig en de wind kwam met beperkte kracht uit het zuidwesten, kracht 3-4. We voeren scherp aan de wind in westelijke richting tot dicht bij de kust van Engeland om daar helaas op de motor in zuidwestelijk richting naar Southend on Sea te varen. Onderweg zagen we veel grote containerschepen en windmolenparken. De Noordzee is een drukke plek. In de nacht was er een heldere hemel en met het vallen van de duisternis ontspon zich een fantastische sterrenhemel, waarbij de Melkweg zich duidelijk aftekende. Hierdoor was in de nacht het geweldig om actief te zijn.

Op woensdag 24 september kwamen we in het begin van de middag aan in de badplaats, met wat vergane glorie, Southend on Sea. Een anderhalve kilometer lange pier scheidde ons van de boulevard. En voor wie dat te ver lopen vond was er een zelfs een treintje. We konden tot in de avond van boord om ons te vermaken in de Engelse badplaats. Aan het eind van de middag kregen we bezoek van het hoofd van Oceans of Hope Uk Robert Munns uit Brighton. Hij hield een inspirerende speech en was onder de indruk wat wij hadden bereikt. We hadden een gezellig feest op de boot met hem.

De volgende dag stak de wind op, windkracht 5. Tijd om de zeilen te hijsen en terug te zeilen naar Rotterdam. Met een snelheid van zo’n 11 knopen (20 km/uur) vlogen we over het water met halve wind. Zodoende besloot de kaptein om een aantal zeilen te strijken omdat we anders te vroeg terug zouden zijn. Vrijdag kwamen we uitgelaten aan in Rotterdam. Hier werden we opgewacht door een grote groep familie en vrienden. Zij zagen ons een lied ten gehore brengen welke door ons zelf geschreven was.

Alle bemanningsleden stapten voldaan en misschien een beetje vermoeid van boord. Vol met geweldige ervaringen die deze reis heeft gebracht.

We zijn onze sponsors MS fonds Nederland en Stichting C.J. Jaski Fonds erg dankbaar. Zonder hun steun was dit niet mogelijk geweest.

 

Minse de Bos Kuil

Wil je meer weten over toekomstige zeilavonturen van Oceans of Hope Challenge NL en wil je mee stuur dan een mailtje naar: nl.oceansofhopechallenge@gmail.com