GEEN WINTERDIP, MAAR WINTERTIPS

GEEN WINTERDIP, MAAR WINTERTIPS

Groetjes uit Verweggistan geeft exclusieve tips voor de winterreizen van zeilschip Eendracht

Lissabon

Lissabon is één van de oudste steden van Europa. Van het Romeinse Rijk kwam het in Moorse handen, tot het in 1147 werd veroverd door de christelijke koning Alfonso I. Daarna vergaarde Lissabon veel rijkdom door bijvoorbeeld onderdeel te worden van de Hanze (net als sommige steden in Nederland), maar ook omdat India en Zuid-Amerika werden ‘ontdekt’ door Portugezen.

In de 18e eeuw was Lissabon één van de grootste steden ter wereld en had Portugal over de hele wereld koloniën. Maar dit alles eindigde in 1755. Een gigantische aardbeving legde meer dan 85% in puin. En alsof dat niet genoeg was werd dit gevolgd door een tsunami en een vuurstorm.

De wederopbouw van deze gebeurtenis heeft haar sporen achtergelaten op de stad, die bestaat uit verschillende stijlen. En de stad heeft ook veel hoogteverschillen! Onderschat dit niet, want je bent flink op en neer aan het lopen.

Eén van de bekendste plaatjes van Lissabon is van Torre de Belém. Deze toren komt uit het begin van de 16e eeuw en was gebouwd om het tijdperk van de grote ontdekkingen te herdenken. Zoals ik al zei werd bijvoorbeeld India ‘ontdekt’ door Vasco da Gama, wat veel macht opleverde voor Portugal. Inmiddels is de toren UNESCO Werelderfgoed.

Misschien wel veel leuker is het nabijgelegen klooster Mosteiro dos Jerónimos. Het binnenplein is prachtig, of eigenlijk is het hele gebouw dat. En je kunt de tombe bewonderen van – heb je hem weer – Vasco da Gama. En heb je lekkere trek gekregen na een bezoekje aan het klooster? Loop dan even binnen bij Pastéis de Belém voor de beste pastéis de nata van de stad.

Andere bekende bezienswaardigheden hebben bekende tegenhangers in andere wereldsteden. Zo heb je de rode Ponte de 25 Abril. Die toch verdacht veel doet denken aan de Golden Gate Bridge in San Francisco. Deze is echter veel nieuwer: toch ruim 30 jaar. En het heeft ook een heel andere maker. Toeval? Of toch niet?

En dan heb je natuurlijk het Jezusstandbeeld. Hoewel hij niet zo groot is als het beeld in Rio de Janeiro kun je de overeenkomst toch niet ontkennen, vind je niet?

Porto

De naam zegt het al: Porto is de stad van de port. De stad ligt aan de noordelijke oever van de rivier Douro. Over deze rivier werd de port de hele wereld over gebracht. Langs de Douro kun je ook nog veel porthuizen vinden waar je een rondleiding kunt krijgen. Zo kun je meer leren over de populaire drank. Maar het is natuurlijk vooral populair omdat je aan het einde wat glaasjes mag proeven.

Maar er is nog veel meer te doen in Porto! Het is een prachtige stad. En dat hebben meer mensen in de geschiedenis geweten. Zo heeft J.K. Rowling een tijdje in de stad gewoond. Er wordt gezegd dat ze inspiratie voor de Harry Potter-boeken heeft gehaald uit de boekwinkel Livraria Lello. Deze prachtige winkel heeft een heel bijzondere trap in het midden. En natuurlijk boekenkast van vloer tot plafond. Hoewel de kans dat ze hier daadwerkelijk geweest is klein is, kan je makkelijk de schoonheid van de winkel zien. En een fijn souvenir aanschaffen.

Porto is ook de perfecte stad voor het zien van azulejos, de beschilderde tegeltjes uit Portugal. Als je je ogen open houdt kun je ze bijna niet missen. Eén heel mooie plek is bijvoorbeeld het treinstation São Bento. De hal is bezaaid met deze tegeltjes. Je kijkt je ogen uit!

Net als Lissabon heeft Porto veel van haar rijkdom te danken aan de handel. Dat is goed terug te zien in het Palácio da Bolsa. Het is echt mooi en vooral interessant gebouw uit de 19e eeuw. Zeker een bezoekje waard. De tour geeft je heel veel fijne informatie.

Vergeet tot slot niet de iconische brug Luis I over te steken voor het mooiste uitzicht over Porto. En dan kun je meteen even langs bij die porthuizen voor rondleiding en proeverij.

Alicante

Alicante ligt in de regio Valencia en wordt te vaak overgeslagen. Zonde! Het is namelijk een verrassend leuke stad. De boulevard is echt prachtig, één van de mooiste aan de Costa Blanca. Je kunt hier heerlijk genieten van de Middellandse Zee.

Maar er is meer te doen. De kleine straatjes in het historische centrum zijn perfect om in te verdwalen. In barrio de Santa Cruz kun je typisch Spaanse huisjes vinden, precies zoals je ze zult herkennen als je Spanje opzoekt.

Als je aankomt in Alicante kun je het niet missen: het kasteel bovenop de berg. Castillo de Santa Bárbara werd in de 9e eeuw gebouwd. Het ligt op de berg Benacantil, die maar liefst 166 meter hoog is. Stel je voor dat je daar op moet lopen in de brandende zon… Gelukkig is de Eendracht er niet in de zomer. Maar stiekem kun je er ook dan zonder zweten van genieten, want er is ook lift.

Zin om wat kunst te bekijken? Bezoek dan MACA: het Museo Arte Contemporáneo Alicante. Dit museum voor moderne kunst heeft ook een aantal werken van bekende Spaanse kunstenaars als Dalí en Picasso. En de entree is gratis, dus als je het toch niks vindt sta je ook zo weer buiten. Altijd fijn!

Sevilla

Mijn favoriete stad is Sevilla. Daarin ben ik een beetje bevooroordeeld, want ik heb er zelf een tijdje gewoond tijdens mijn studie. Maar ik heb niet voor niets mijn hart verloren aan deze plek. De historische stad heeft tal van bezienswaardigheden. En het centrum is niet groot, dus alles is makkelijk te voet te doen.

In het oude centrum is de bekendste bezienswaardigheid de kathedraal van Sevilla. Catedral Maria de la Sede is het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. En na de St. Pieter in Rome en St. Paul in Londen is het de grootste kerk ter wereld. Niet mis dus!

Misschien nog wel bekender is de toren die naast de kathedraal staat: Giralda. Deze toren behoorde ooit tot de moskee die op deze plek stond. En dat is typerend voor deze stad: er zijn nog veel Moorse invloeden terug te vinden. De katholieken huurden na de Reconquista (waar men gedwongen katholiek werd) vaak Moorse artiesten in om bijvoorbeeld de paleizen te decoreren. Deze stijl heet mudejar en is vooral nog goed te zien in het koninklijk paleis: Real Alcázar.

In het geval van de Giralda begaf de moskee het tijdens een aardbeving in de veertiende eeuw. De Giralda zelf bleef staan: volgens de katholieken met hulp van God. Daarom is ze onderdeel geworden van de nieuwe kathedraal.

Vergeet daarnaast het mooie plein Plaza de España niet. In 1929 was er een Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in de stad. Van alle voormalige Spaanse en Portugese koloniën werden paviljoens gebouwd. Deze zijn vaak nog in gebruik als ambassades of musea. Het Spaanse onderdeel was het waanzinnige plein. Met 52 mozaïeken worden de provincies van Spanje verbeeld.

Tot slot: er is ook genoeg moderns te zien in Sevilla. Wat dacht je van Las Setas? Officieel heet het Metropol Parasol, een enorme houten constructie waar je overheen kunt lopen. Maar de inwoners van Sevilla hebben het al snel omgedoopt tot Las Setas: de paddenstoelen. En als je ze ziet zul je wel beseffen waarom. Erg fijne plek voor een uitzicht over deze mooie stad.

Valencia

Valencia is een populaire stad. En dat is niet voor niets! Het komt vooral doordat de stad een heleboel toffe historische bezienswaardigheden heeft, maar ook aan zee ligt. En sla vooral de moderne toevoegingen niet over.

Wat je echt niet mag overslaan in Valencia is een wandel- of fietstocht door Jardín del Turia. In veel Spaanse steden liepen grote rivieren. Deze zorgden echter geregeld voor problemen doordat ze vaak overstroomden. Elke stad heeft dat anders opgelost. Zo heeft Sevilla de rivier om de stad heen gelegd; de rivier die daar nu nog doorheen loopt is meer voor de vorm. In Valencia hebben ze ervoor gekozen de rivier droog te leggen. In de rivierbedding ligt nu het park Jardín del Turia. Onwijs groen, zonder auto’s en kilometers lang: een heerlijke plek.

Er zijn zoveel fijne historische bezienswaardigheden in Valencia dat ik eigenlijk niet kan kiezen. Als ik er eentje moet noemen ga ik voor de Zijdebeurs: Lonja de Mercaderes. Dit oude handelsgebouw werd gebouwd in 1492, nadat het gebouw uit de 13e eeuw niet meer toereikend werd geacht voor de rijkdom van de stad. De rijkdom, die niet geheel toevallig vlak na de ‘ontdekking’ van Amerika door Columbus onstond, en zo de handel in Spanje liet exploderen. Het is een waanzinnige plek die de rijkdom van de tijd laat zien. Echt een eyecatcher, ga hier dus zeker even naartoe.

Valencia is de stad waar de paella vandaan komt. Dit kun je dus écht niet overslaan als je hier bent. Dit heerlijke rijstgerecht heeft even wat tijd nodig om klaar te maken, maar het is mijn favoriete maaltijd. De smaken zijn fantastisch en je zit voorlopig vol. Bestel dus zeker een pan met je reisgezelschap.

Het moderne Valencia ontdekken? Ga dan naar Ciudad de las Artes y Sciencias. Dit stukje Valencia werd ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. In 1989 startte men met bouwen. In totaal duurde het bijna twintig jaar voor alle gebouwen af waren. Helaas is de architect flink over budget gegaan met de bouw. Ook zijn er nogal wat problemen die nog steeds hersteld worden. Maar een heel bijzonder gezicht zijn de gebouwen zeker! Het is dus meer dan de moeite om er eens te gaan kijken. Het wetenschapmuseum Museo de la Ciencias Príncipe Felipe is denk ik mijn favoriet. Er is ook een groot aquarium en een tuin vol palmbomen en andere tropische planten.

Slot

Ik hoop je een aantal tips te hebben gegeven voor enkele steden waar de Eendracht deze winter naartoe gaat. En het zijn nog lang niet alle bestemmingen! Europa heeft zoveel moois te bieden.

Deze, en meer reistips kun je vinden op mijn reisblog Groetjes uit Verweggistan, waar ik schrijf over cultureel en actief reizen. Van actieve stedentrips vol geschiedenis, musea, stadswandelingen en lekker eten tot heerlijk wandelen in de natuur: je kunt er van alles vinden.

En wie weet ontmoeten we elkaar aan boord!