Vrijwilliger aan het woord, Sjoerd

Vrijwilliger aan het woord, Sjoerd

“Altijd al gek op zee en strand geweest en tijdens een zeilreis kwam de vraag of ik vrijwilliger wilde worden bij de Eendracht. Ik heb meteen ja gezegd!”

“Rond mijn twaalfde ben ik met zeilen in aanraking gekomen. Voor mijn eerste zeilpoging heb ik wel een compleet zeilboek verslonden en van lieverlee ben ik zelf kinderen les gaan geven in zeilen. Tot de Eendracht in beeld kwam, was ik vooral te vinden op de Friese meren. Maar de zee…!”

Hoe speciaal…

Waarom juist dit vrijwilligerswerk? “In eerste instantie ging mijn hart uit naar het zeilen met de Eendracht. Maar hoe langer je aan boord bent, hoe meer bijzondere projecten je begeleidt, ervaar je écht hoe speciaal dat is. Zo ben ik op pad geweest met CVD (Centrum Voor Dienstverlening) met ex-daklozen/-verslaafden, met kinderen via Stichting Het Vergeten Kind en onlangs nog met Stichting Sailing Kids. Overigens, ik was net achttien toen ik als vrijwilliger begon, dan ben je nog niet zo bezig met wat er allemaal in de maatschappij speelt. Als je dan ziet wat de Eendracht doet met bijvoorbeeld autistische kinderen of ex-drugsverslaafden, dat is geweldig. Ze stappen aan boord en hebben geen idee wat ze van zo’n zeilreis kunnen verwachten en vergeten op zo’n moment wat achter hun ligt. Ze delen onderling wel hun ervaringen, dat merk je goed. Hoe mooi is het dan om te zien dat er onderweg een heel hecht team ontstaat om samen zo’n groot zeilschip te kunnen laten varen. Heel bijzonder in een wereld die heel individualistisch is, maar de Eendracht is echt dé plek waar je moet samenwerken.”

Reizen met bijzondere doelgroepen

“Ook al ben ik primair voor het varen gegaan, het meewerken tijdens zeilreizen met bijzondere doelgroepen is voor mij het meest waardevol. Meestal vaar ik zo’n vijftien tot twintig dagen per jaar mee. Helaas lukte dit de laatste twee jaar niet, omdat ik naast mijn werk een fulltime masterstudie volgde. Wel heb ik steeds walondersteuning geboden. Zo ben ik lid van de kwartiermeesterscommissie en in deze commissie proberen we samen de belangen van kwartiermeesters zo goed mogelijk te behartigen. Ook zit ik in een club om meer bemanningsleden te werven.”

Vanuit mijn hart

Wat als iemand interesse heeft in dit vrijwilligerswerk? “Vanuit mijn hart vertel ik enthousiast hoe het is om aan boord mee te werken. Ik geef ook mee dat het niet altijd een kabbelende zee is met een lekker zonnetje. Het is ook echt keihard werken. Je hebt daarbij niet alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf, maar ook voor de opstappers. Als je halve wacht zeeziek beneden ligt, dan moet jij er toch staan!”


Naam: Sjoerd van Stokkum | Beroep: Communicatie- en marketing medewerker | Hobby’s: Waterpolo – Zeilen – Duiken | Bemanning sinds: 2011

 

Leukste Eendracht-reis

“Bijzonder was toch wel mijn zeilreis in 2012-2013. Zestien dagen aan boord en van alles meegemaakt, zoals Kerst vieren op Las Palmas, Oud en Nieuw op Tenerife en jarig op zee. Onvergetelijk.”

Mooiste Eendracht-moment?

“Dat was onlangs met Stichting Sailing Kids. Een blinde jongen stuurde de Eendracht, uiteraard onder begeleiding, tijdens zwaar weer. Puur op gevoel van het zeilschip en het roer. Ongelofelijk om te zien dat hij op die manier 60 meter door de golven manoeuvreerde. Echt knap!”

NIEUWS & BLOG


“Eendracht op Jacht” 04 Oct

Nieuws

“Eendracht op Jacht”

Lees verder

Nieuws

Pelgrim Fathers aan boord van de Eendracht.

Lees verder
Pelgrim Fathers aan boord van de Eendracht. 13 Sep